Cooperare internațională în materie penală
Printre numeroasele provocări ale globalizării un loc a parte îl ocupă siguranța internațională în materie penală, respectarea valorilor universale și comunicarea interstatală în scopul de a preveni pericolele pentru societate și de a ușura tragerea la răspundere a făptuitorilor de pe scena mondială. În acest context, Institutul își propune o contribuție activă, reală și performantă în găsirea acelor soluții la complexele problematici moderne în domeniul internațional penal.
Drept penal european
La nivel unional, ultimele decenii au însemnat o îmbogățire cantitativă dar mai ales calitativă a legislației în materie penală, tendința realizându-se prin adoptarea unor acte unitare care respectă atât bogata istorie juridică europeană cât și principiile fundamentale pe care se întemeiează Uniunea. Prin reflectarea asupra acestor aspecte, prin aportul său critic și actual și prin viziunea sa, Institutul reafirmă apartenența la tradiția juridică europeană.
Investigații și cercetări criminalistice
Știință pluridisciplinară ce necesită specializări multiple, criminalistica reprezintă în prezent o ramură esențială a domeniului penal ce vine în sprijinul acestuia prin tehnicile și metodele avansate de investigație. Cu obiectivul de a îmbunătăți metodologia specifică de anchetă, Institutul dorește să încurajeze studiul acestei branșe prin perfecționarea procedeelor criminalistice și a experienței profesioniștilor din domeniu.
Toxicologie și medicină legală
Fiind o arie cu un grad ridicat de complexitate datorită specificului științifico-medical, Institutul adoptă în această privință o strategie de perfecționare și profesionalizare cu scopul de a ridica gradul de performanță a personalului de specialitate. În realizarea acestui obiectiv Institutul se bucură de un laborator de toxicologie și medicină legală unde își desfășoară activități didactice, de cercetare și academice.
Drept internațional, diplomație și organizații internaționale
Statelor, care au fost din punct de vedere istoric aproape singurii actori pe scena mondială internațională, li s-au alăturat în ultimele două secole un număr în creștere de entități internaționale ce sprijină, prin specificul lor, activitatea comunității mondiale în scopul colaborării pașnice și de durată pentru atingerea intereselor comune. Institutul studiază acest context, precum și relațiile de diplomație din cadrul acestor entități.
Securitate și relații internaționale
În încercarea de a echilibra imperativele libertăților civile și nevoia de siguranță a statelor, Institutul își exprimă preocuparea constantă în privința dinamicelor relațiilor internaționale, cu deosebire în sfera securității, cu obiectivul de a cunoaște și înțelege fenomele socio-economice, de a consolida siguranța lanțului logistic internațional și de a contribui la cercetarea aplicată în domeniu.
Cooperare transfrontalieră și dezvoltare regională
Institutul este în mod firesc interesat de importanța geo-strategică a euro-regiunii “Dunărea de Jos”, punct de contact între interesele statelor Uniunii Europene și cele ale statelor din bazinul Dunării și a zonei Mării Negre. Apare necesară în acest context delinearea unor interese socio-economice comune prin stabilirea unei strategii de cooperare ce pot aduce avantaje tuturor statelor implicate în acest proces relațional.
Combaterea criminalității informatice
Odată cu creșterea dependenței față de tehnologie, riscurile inerente malfuncționării acesteia, datorită atacurilor cibernetice, pot cauza daune însemnate societății. Criminalitatea informatică, și combaterea ei, a dobândit o atenție deosebită din partea întregii comunități mondiale, fiind o prioritate a instituțiilor de specialitate și totodată arie de studiu al Institutului, ce dorește prin cercetarea performantă să contribuie la prevenirea infracționalității cibernetice.
UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” GALAȚI
INSTITUTUL TRANSFRONTALIER DE STUDII INTERNAȚIONALE ȘI JUSTIȚIE PENALĂ
Adresă: Galați, Str. Traian, nr.393B
Telefon: +4 0769.221.584
E-mail: cbinstitute@ugal.ro